Procesul de evaluare
Recenzarea este o etapă foarte importantă a procesului de publicare a lucrărilor academice, este esența întregului sistem de publicare academică. Procesul de recenzare are un rol hotărâtor în asigurarea calității științifice și a impactului revistei, deoarece evaluează originalitatea, relevanța științifică şi calitatea articolelor trimise spre publicare. În cadrul acestuia, recenzorii și redactorii pot sugera îmbunătăţiri de formă şi de conţinut ale articolelor în lucru.
Revista Cercetări teatrale foloseşte sistemul de recenzare a articolelor trimise spre publicare în sistem de „dublu orb” (double-blind peer review), identitatea autorului (autorilor) articolului, respectiv a recenzorului (recenzorilor) nefiind cunoscută de către părţi. Redactorul fiind cel care desemnează recenzorul, este singurul cunoaşte atât identitatea autorului (autorilor), cât şi cea a recenzorului. În cazurile în care sistemul „dublu orb” nu este posibil, va fi folosit sistemul „simplu orb” (simple-blind peer review), în care recenzorul cunoaște identitatea autorului, dar autorul nu o știe pe cea a recenzorului. În alegerea recenzorilor se urmărește evitarea conflictelor de interese.
Procesul de recenzare
Etapele procesului de recenzare sunt următoarele:
- Primirea articolelor. Redactorul șef sau redactorul șef adjunct primește articolele din partea autorilor prin e-mail și le repartizează redactorilor.
- Evaluarea editorilor. Redactorii realizează o primă evaluare a acestora, având în vedere respectarea atât a scopului, a obiectivelor și a tematicilor revistei, cât şi a condiţiilor de publicare descrise în secţiunea Instrucțiuni pentru autori. Dacă articolul nu le respectă, va fi respins și autorul va fi notificat privind motivele acestei respingeri.
- Evaluarea recenzorilor. Dacă articolele propuse sunt acceptate, în urma evaluării redactorilor, aceștia, după ce au înlăturat elementele de identificare ale autorilor, le trimit către recenzori. Un articol poate fi trimis la doi sau mai mulți recenzori. Recenzorii sunt selectați astfel încât specializarea și experiența lor să corespundă temei propuse de autor. Dacă este necesar, recenzorul poate cere opinii suplimentare unor recenzori invitați, externi colectivului științific al revistei, cu condiția ca aceștia să îndeplinească aceleași condiții privind specializarea și experiența. În alegerea peer-review-erilor se va urmări evitarea conflictelor de interese.
Recenzorii evaluează lucrarea conform criteriilor și completează formularul de recenzie. Recenzorul transmite redactorului formularul de recenzie, a cărui concluzie conține una dintre următoarele recomandări:
a. Acceptare pentru publicare fără modificări
b. Acceptare pentru publicare cu modificări (minore sau majore)
c. Respingerea articolului propus. - Acceptarea sau respingerea articolului propus. În urma citirii rapoartelor recenzorilor, redactorul transmite autorului una dintre următoarele decizii:
a. Acceptare pentru publicare fără modificări. În acest caz, articolul va fi programat pentru publicare în unul din următoarele numere ale revistei.
b1. Acceptare pentru publicare cu modificări minore. În acest caz, sunt trimise autorului observațiile formulate de către recenzor, solicitându-i-se să le rezolve într-un termen dat.
b2. Acceptare pentru publicare cu modificări majore. Și în acest caz sunt trimise autorului observațiile formulate de către recenzor, solicitându-i-se să le rezolve într-un termen dat, dar varianta corectată este retrimisă peer-review-erilor, care pot decide acceptarea spre publicare a manuscrisului. În cazul în care cea de-a doua revizie nu conduce la o variantă care să satisfacă cerinţele peer-review-erilor, redactorul şef poate decide nepublicarea manuscrisului.
c. Respingere, cu notificarea autorului privind motivele acesteia. Articolele respinse nu pot fi retrimise către redacție în viitor, chiar dacă au fost reformulate de către autori.
Autorul este înştiinţat că redacţia nu va opera decât cu acordul autorului eventualele corecturi de formă sau conţinut.
În cazul în care autorul nu doreşte să respecte unul sau mai multe dintre recomandările peer-review-erilor, redactorul şef decide publicarea sau nepublicarea manuscrisului.
Decizia finală privind acceptarea sau respingerea unei lucrări pentru publicare revine redactorului şef. În cazul constatării unor forme de plagiat, fabricare de date etc., precum şi a unor erori mari de redactare sau de conţinut, redactorul şef poate decide ab initio, respingerea publicării manuscrisului.