Dramaturgia dansului și a mișcării

„dansează mai întâi, apoi gândește”
(Samuel Beckett)

Apel de participare
la ediția a XXV-a
a Conferinței Internaționale de Studii Teatrale
a
Universității de Arte din Târgu-Mureș

Dramaturgia dansului și a mișcării

Prezența scenică a corpului uman, relația și atingerea între corpuri sunt fenomene demne de cercetat, intens abordate în zilele noastre atât de noua dramaturgie cât și de alte domenii artistice și de cercetare.

Diferitele forme sacre ale mișcării, dansurile rituale, sociale sau de divertisment ne pot spune mult despre cultura unei comunități, despre valorile sale și legile comportamentale scrise sau nescrise care o guvernează. Evoluția și istoria mișcării și a dansului, raportul lor cu artele, cu societatea, sunt teritorii fecunde pentru studiu în diferite domenii științifice, cum ar fi antropologia, estetica, sociologia, psihologia, istoria artei, istoria teatrului, teatrologia și multe altele. De la formele de dans popular, prin dansurile de societate și formele sofisticate din punct de vedere artistic ale baletului clasic sau de dans contemporan, precum și în operele de teatru dans sau evenimente greu de încadrat într-un gen, cum ar fi de exemplu cele inițiate de artiști ca Jérôme Bel, dansul nu este numai spectacol sau parte a unui spectacol, ci pare a fi o necesitate umană de bază. Pe lângă formele sale de spectacol tradiționale ca baletul, dansul este parte organică și în alte forme de spectacol, în teatru, operă, operetă și în film. Forța exprimării în mișcarea corpului, în dansul individual, cu un partener sau într-un grup traversează bariere culturale, sociale și lingvistice, comunicând conținuturi emoționale greu de exprimat în altă forme.

Dramaturgia mișcării și a dansului este un teritoriu aparte de creație și cercetare care oferă o perspectivă edificatoare asupra culturii corpului uman în istorie și în vremurile noastre. Dimensiunea filosofică a dansului a fost și este intens cercetată de gânditori clasici și contemporani, printre care Friedrich Nietzsche, Maurice Merleau-Ponty sau Gilles Deleuze. Noua dramaturgie, inițiată de practicieni și gânditori precum Marianne Van Kerkhoven propune explorarea creatoare a posibilităților de expresie prin mișcare și analiza semnificațiilor acestora.

În era antropocenă, în contextul alienării tot mai accentuate de tot ceea ce este natural, dansul este o formă de comunicare și interacțiune care ne poate conecta la bazele existenței noastre în corp, în fizicalitatea unică a mișcării încărcate de sentiment.

Dansul și mișcarea sunt conceptele centrale al Conferinței Internaționale de Studii Teatrale a Universității de Arte din Târgu-Mureș. Invităm cercetători, practicieni, pedagogi și studenți din diferite domenii să participe la discuția despre acest subiect fertil. Iată doar câteva întrebări la care sunt invitați să răspundă toți cei preocupați de tema enunțată: Cum este înglobată mișcarea în artele spectacolului ale prezentului? Ce forme noi de expresie scenică reușește ea să genereze? Care sunt motivațiile artistice ale creatorilor de spectacole care explorează în evenimentele lor teatrale dramaturgia dansului și a mișcării? Cum a evoluat în ultimele decenii relația dintre cuvânt și mișcare în arta spectacolului? Cine au fost artiștii, care, de-a lungul timpului, au pus în prim-plan dramaturgia dansului și a mișcării?


Conferința va avea loc între 13-14 decembrie 2024 la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, și se va desfășura, în limbile română, maghiară, engleză și franceză. Lucrările acceptate prin sistemul peer-review vor fi publicate în revista Symbolon, (symbolon.ro), indexată ERIH PLUS, CEEOL, DOAJ, Crossref, și Google Scholar și clasificată în categoria B de către CNCS.

Vă invităm să trimiteți rezumatele lucrărilor (maximum 400 de cuvinte) în limbile română, maghiară, engleză sau franceză, împreună cu afilierea instituțională a autorilor, prin e-mail (în format compatibil Microsoft Word), către conference@uat.ro până la data de 8 decembrie 2024.

Website: http://uartpress.ro/journals/index.php/symbolon/pages/ICTS24.