Symbolon is an academic journal published by the UArtPress Publishing House of the University of Arts Tîrgu Mureș both in print (ISSN 1582-327X) and online (ISSN 2344-4460) since 2000. The journal publishes peer-reviewed articles, studies and reviews, covering various aspects in the fields of theatre and performing arts, film and media, and music, encouraging research in a multidisciplinary and interdisciplinary perspective. It is indexed by CEEOL, Index Copernicus and Google Scholar.

University of Arts Tîrgu Mureș attained the “High Confidence” ranking granted by ARACIS (Romanian Agency for Quality Assurance in Higher Education) and its curricula are at the top of art universities in Romania.

Open access

Symbolon Journal is available to readers online without financial, legal or technical restrictions, based on the manuscript content integrity maintenance principle. Except otherwise noted, the content of the journal uses a Creative Commons 4.0 CC BY license for the manuscript usage rights.

Copyright of articles belongs to the authors.

 

Apel conferința: „Teatrul în perioada dictaturii comuniste” - 9-10 decembrie 2020

2020-11-16

După cel de al doilea război mondial, sub influența decisivă a factorului de putere sovietic, România, ca şi alte ţări din Europa Centrală, a intrat în sfera de influență a URSS. Viața culturală, artistică, inclusiv cea teatrală, a fost supusă la rândul ei unei presiuni politice pentru a deveni purtătorul ideologiei și a propagandei comuniste. Această presiune ideologică a fost prezentă în diferite forme (în contextul discursurilor politice și ideologice) pe tot parcursul perioadei între 1948-1989. Existența teatrului în această perioadă este caracterizată de o duplicitate, pe de o parte de tendința de a continua linia „tradițională“, misiunea culturală, menirea  de a transmite valori, impresia estetică și de a pune întrebări asupra existenței umane, iar pe de altă parte datoria de a sluji regimul, de a crea cadrul cultural pentru receptarea mesajelor ideologice ale noului regim.

Conferința noastră invită la reflecție asupra situației teatrului în regimul comunist: Cum a evoluat discursul ideologic care a influențat direct sau indirect teatrul? Cum a funcționat cenzura? În ce măsură și prin ce metode a influențat puterea realizarea repertoriilor? Care erau personalitățile importante din lumea teatrului? Care erau caracteristicile dramaturgiei epocii? Cum a evoluat relația între teatru și organele Securității? Care sunt izvoarele istorice ale teatrului din această perioadă și cum le utilizăm? Lucrările conferinței își propune să aducă într-o dezbatere comună cercetători, profesori, doctoranzi interesați de temele sus menționate.

Vă invităm, așadar, cu drag la Conferința internațională „Teatrul în perioada dictaturii comuniste, organizată de Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia  din cadrul Universității de Arte din Târgu-Mureș, în zilele de 9 şi 10 decembrie 2020; problematica abordată este totodată tema conferinței anuale a universității. Lucrările conferinței se vor desfășura în mediul online, pe platforma Zoom, miercuri având loc prelegerile și atelierele în limba română, iar joi cele în limba maghiară.  Lucrările științifice care se află la baza prelegerilor și atelierelor prezentate în cadrul conferinței vor putea fi publicate în volumul colectiv al conferinței. Înscrierile se fac prin trimiterea titlului și a rezumatului lucrării (3 alineate, maximum 15 rânduri) pe adresa de e-mail  ictm.secretariat@gmail.com până în data de 25 noiembrie 2020.

Vă așteptăm cu interes!

În numele organizatorilor,

  1. Novák Csaba Zoltán

  Director ICTM

Vol. 20 No. 2(37) (2019)

View All Issues