Instrucțiuni pentru autori

Descărcări

Instrucțiuni pentru autori In extensoro|en
Declarație privind statutul de autor și transferul drepturilor de copyright: ro|en
Urmărirea și acceptarea modificărilor (Track Changes) și Comentarii (Comments): ro|en

 

Această pagină conține o informare succintă adresată  autorilor. Descrierea detailată a procesului de peer-review se găsește pe pagina Procesul de evaluare, iar instrucțiunile in extenso poat fi descărcate prin link-ul prezentat mai sus.

 

Misiune, profil tematic, publicare și drepturi de autor

Revista Cercetări teatrale publică articole, studii, recenzii, care tratează aspecte variate din domeniul teatrului, artelor spectacolului, cinematografiei, media, și muzică, încurajând cercetările din perspectivă pluri- şi inter-disciplinară.
Redacţia revistei Cercetări teatrale primeşte articole în limbile română, maghiară, engleză şi franceză.
Nu se percep taxe pentru evaluarea sau publicarea articolelor.
Autorul își păstrează drepturile de copyright asupra articolelor în condițiile accesului deschis conform licenței de tip Creative Commons 4.0 CC BY.

 

Condiții pentru acceptarea articolului

Toate condițiile de publicare sunt obligatorii. Va rugăm verificați respectarea lor înainte de a ne trimite lucrarea la care adăugați Declarația privind statutul de autor și transferul drepturilor de copyright completată și semnată.

Originalitate și calitatea de autor. Articolele nu pot avea mai mult de patru autori, trebuie să fie originale şi să nu fi fost publicate anterior sau să fie în curs de recenzare/publicare în altă parte.
Persoanelor intervievate li se va cere permisiunea de a li se publica interviul iar răspunsul lor va fi prezentat la fel ca o citare menționându-se numele acestora și data interviului într-o notă de subsol.

Respectarea standardelor de etică academică. Revista noastră nu admite nicio formă de plagiat, indiferent de formele sale: accidental, direct, auto-plagiat, mozaic etc. Autorul are responsabilitatea evitării formulărilor care pot fi interpretate ca plagiat. De asemenea, nu acceptăm falsificarea și inventarea faptelor sau surselor, ori manipularea imaginilor fotografice.  Colegiul de redacție îşi rezervă dreptul de a respinge articolul şi de a refuza publicarea în viitor a articolelor autorilor care sunt în această situație.

Imaginile inserate în articol. Inserați doar imagini la care faceți trimiteri în text. Sunt acceptate doar imaginile care aparțin domeniului public, cele care sunt marcate cu acces deschis, sau pentru care aveți acceptul scris al celui care o deține. În cazul în care inserați fotografii proprii trebuie să vă asigurați că respectați dreptul la imagine privată a persoanelor care apar în ele. În toate aceste privințe responsabilitatea juridică aparține exclusiv autorului. Inserați doar imagini la care faceți trimiteri în text.

Format și stil. Manuscrisele vor fi trimise în formatele .doc sau .docx ale aplicației Microsoft Word. Referințele și vor fi scrise în sistemul ISO 690. O descriere detailată a aspectelor legate de stil și redactare o găsiți în versiunea in extenso a instrucțiunilor.

 

Declarație de etică

Normele de etică urmăresc asigurarea celor mai bune practici în cercetarea academică, și diseminarea gratuită a cunoașterii științifice de cunoștințe. Ele se adresează tutor părților implicate în procesul editorial: autori, editori, recenzori și editori.

Responsabilitățile autorilor.  Autorii vor declara statutul de autor unic sau coautor, că manuscrisul este original exceptând citatele și au participat la activitatea de cercetare și redactare, și că nu a fost publicat în altă parte și nici nu este transmis pentru evaluare sau publicare către o altă publicație. Autorii garantează că manuscrisul nu conține afirmații calomnioase sau ilegale, textul, ilustrațiile și orice alte materiale incluse în manuscris nu lezează drepturi de autor sau orice alte drepturi ale vreunei persoane și au fost citate cu acuratețe. Ei vor menționa sursele de finanțare, dacă acestea există, și își asumă cerințele formulate de colectivul de redacție și acceptă să revizuiască manuscrisul în conformitate cu cerințele recenzorilor. În cazul în care autorul nu dorește să respecte unul sau mai multe dintre recomandările recenzorilor, redactorul șef decide publicarea sau nepublicarea manuscrisului. Plagiatul, sub orice formă, este inacceptabil și constituie un comportament ne-etic.

Responsabilitățile comitetului editorial. Colectivul de redacție are obligația de a păstra confidențialitatea cu privire manuscris și autorii lui. Editorii nu pot utiliza informații nepublicate în propria lor cercetare fără acordul expres scris al autorului. Redacția nu va opera decât cu acordul autorului eventualele corecturi de formă sau conținut. Decizia finală privind acceptarea sau respingerea unei lucrări pentru publicare revine redactorului șef. În cazul constatării unor forme de plagiat, fabricare de date etc., precum și a unor erori mari de redactare sau de conținut, redactorul șef poate decide ab initio, respingerea publicării manuscrisului.

Responsabilitățile evaluatorilor. Recenzorii sunt selectați astfel încât specializarea și experiența lor să corespundă temei propuse de autor și evitarea conflictelor de interese. Dacă este necesar, recenzorul poate cere opinii suplimentare unor recenzori invitați, externi colectivului științific al revistei, cu condiția ca aceștia să îndeplinească aceleași condiții privind specializarea și experiența. Sistemul de recenzare a articolelor trimise spre publicare este „dublu orb”, iar recenzori trebuie să păstreze confidențialitatea cu privire la conținutul manuscrisului. Evaluarea trebuie să fie obiectivă, cu argumente care să ajute autorul să-și îmbunătățească manuscrisul. Ei vor semnala orice abatere de la normele de etică (plagiat, fabricare de date etc.).

Referințe. Declarația de etică a revistei Cercetări teatrale urmărește recomandările codului COPE de conduită pentru editori.

 

Evaluarea articolului și pregătire pentru publicare

Evaluarea articolului se face în sistemul dublu orb (double blind). Descriere în amănunt a procesului de evaluare se găsește în pagina Procesul de evaluare.

Editorii nu au obligația să opereze modificările cerute de recenzori, corecturi gramaticale sau de tehnoredactarea etc. Obligația și responsabilitatea realizării unui articol corect gramatical și din punct de vedere al conținutului,  formei și tehnoredactării revine exclusiv autorului. Revista Cercetări teatrale va asigura așezarea în pagină conform normelor sale grafice.

Editorii și recenzorii nu operează modificări în textul autorului fără acceptul acestuia. Vă rugăm răspundeți autorilor pentru a confirma aceste modificări, chiar dacă sunteți de acord cu ele.

Corecturile și modificările sunt evidențiate prin instrumentul MS Word Urmărire modificări (Track Changes) și Comentarii (Comments). Folosiți butoanele Acceptare (Accept) sau Respingere (Reject) pentru a le rezolva. Utilizați aceleași instrumente când inserați modificările dvs., astfel încât să fie vizibile editorilor. Linkul pentru un explicații privind utilizarea acestor instrumente se găsește la începutul acestei pagini.