Despre revistă
Symbolon este o revistă academică publicată de editura UArtPress sub egida Universității de Arte din Târgu Mureș. Revista publică același număr de articole atât în format tipărit cât și electronic, fără să existe diferențe de conținut între cele două formate. Nu practicăm forma de publicare online first. Fiecare număr a fost publicat separat.
Toate articolele sunt evaluate în sistemul peer review. Pentru mai multe informații, consultați secțiunea Ghid pentru autori.
Primele trei numere au fost publicate anual, iar din anul 2003 revista apare bianual. Din 2014, primul număr din volum conține studii din domeniul media, iar cel de al doilea, din domeniul artelor spectacolului. În 2017 și 2018, s-a publicat câte un număr special – educație prin artă, iar în 2018 un număr special – muzică.
Acces deschis
Revista Symbolon este disponibilă cititorilor on-line, fără restricții de ordin financiar, legal sau tehnic, pe baza principiului menţinerii integrităţii conţinutului articolului. Exceptând cazurile notificate, revista utilizează o licență de tip Creative Commons 4.0 CC BY pentru drepturile de utilizare ale articolelor care permite reproducerea, distribuirea, imprimare și citarea sa cu condiția să menționați autorii. Este obligatorie referința completă către articol. Dacă e posibil, vă rugăm adăugați și link-ul către acest site.
Multiculturalitate
Urmând principiul multiculturalității, această revistă găzduiește articole în limbile română, engleză, maghiară și franceză.
Misiune și profil tematic
Revista Symbolon publică articole, studii, recenzii, care tratează aspecte variate din domeniul teatrului și artele spectacolului, cinematografie și al media, și muzică, încurajând cercetările din perspectivă pluri- şi inter-disciplinară.
Misiunea revistei și profilul tematic al revistei au fost formulate de fondatorii ei în anul 2000: „Symbolon a apărut din dorința de a revigora studiile teatrale. Este o revistă științifică multidisciplinară, care încurajează cercetarea fenomenelor teatrale din perspectiva metodologică a științelor teatrale. Numerele sale găzduiesc studii legate de istoria, teoria, sociologia și semiotica teatrului, precum și pedagogia actoriei [și a regiei], antropologia teatrului, estetica, psihologia și alte domenii științifice. De asemenea, vizează prezentarea tendințelor inovatoare în limbajul teatral și experimentele teatrale recente.”
Obiective
Obiectivele revistei sunt:
- să se concentreze pe subiecte majore din domeniul artelor, abordându-le atât din punct de vedere teoretic, cât și din punct de vedere practic;
- să încurajeze publicarea celor mai recente rezultate ale cercetării artistice, atât de către cercetători români și străini;
- promovarea dialogului interdisciplinar între arte și alte științe;
- să stimuleze dezbaterile științifice;
- să ofere un mediu adecvat pentru afirmarea tinerilor cercetători, cum ar fi studenții la masterat și doctoranzii.